nieuws

Gisteren naar het EYE Filmmuseum geweest voor ‘Noordje naar het Museum’. We hebben de tentoonstelling ‘Children Games’ van kunstenaar Francis Alÿs bezocht. De kinderen van Noordje waren de juryleden en hebben Reel – Unreel (Afghanistan Kabul) gekozen tot beste film. Bij Noordje heb ik een workshop gegeven over het maken van speelgoed met dagelijks materiaal. Het was een zeer geslaagde dag daar in Noord.
1.IMG_2597___________________________________________________________________________
Yeah ‘in the pocket’ ….basiscursus VTS gevolgd bij VTS Nederland.
Visual Thinking Strategies
is een leermethode met open vragen over kunst, waarbij vaardigheden als waarnemen, kritisch denken en (visuele) geletterdheid verbeteren door middel van geleide groepsdiscussies. De gespreksleider is geen bron van kennis maar faciliteert het gesprek volgens een vast patroon.
VTS___________________________________________________________________________
Namens Noordje www.noordje.nl ben ik in augustus 2018 samen met schrijver en rapper MASSIH Hutak afgereisd naar San Francisco voor het ‘International Congress of Youth Voices’, waar 100 jonge schrijvers en activisten vanuit de hele wereld bij elkaar kwamen om hun stem te laten horen. Een initiatief van schrijver Dave Eggers en Amanda Uhle . Massih schreef een prachtige column over zijn ervaring in het Parool www.parool.nl  en samen met de Youth Voices schreef hij onderstaand manifest gepubliceerd in the Guardian, sterk en hoopvol: ‘door de jeugd voor de jeugd’ www. guardian.com. DIt was een mooie en rijke ervaring.massih hutak san franciso___________________________________________________________________________
Voor Noordje introduceer ik momenteel, op scholen en in de buurt; Noordjes Schrijflab. Hier krijgen kinderen uit Amsterdam Noord – met name kinderen met een taal- of sociale achterstand – taalondersteuning in een creatieve leeromgeving. www.noordje.nlflyer___________________________________________________________________________Sinds juli 2017 ben ik nu ook verbonden als museumdocent en rondleider aan de Oude Kerk in Amsterdam. De oude Kerk heeft prachtige tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars die een relatie aangaan met het erfgoed. Momenteel is er de indrukwekkende installatie te zien van Sarah van Sonsbeeck.
002.OUDE-KERK-SARAH-VAN-SONSBEECK-2017-PH.GJ_.vanROOIJ-ml-1980x1200___________________________________________________________________________Training ‘special guests’ gekregen van het van Abbemuseum  voor blinden en slechtziende bezoekers in het Stedelijk museum.
met blinden___________________________________________________________________________
Tijdens de overzichtstentoonstelling van Jean Tinguely in het Stedelijk Museum  stelde ik de volgende vraag aan de leerlingen van een VMBO groep:
wat is eigenlijk een schaduw?    een verduistering van jezelf…
zaalopnametin_original___________________________________________________________________________Vandaag bloggers rondgeleid door het Land Art kunstwerk De Groene Kathedraal van Marinus Boezem in Flevoland. Interessante interactie met de bloggers over het werk en Land Art in het algemeen.

landart-2___________________________________________________________________________Vanaf maart 2016  ben ik freelance rondleider voor de Culturele Haven Flevoland. De leerlingen van groep 7 ontdekken wat Land Art is en ervaren hoe het is om rond te lopen in de kunstwerken van Marinus Boezem, Piet Slegers, Antony Gormley, Robert Morris en Richard Serra.
IMG_5195___________________________________________________________________________Net terug van een gastles ‘kunstenaar in de klas’ aan het Kaj Munk College te Hoofddorp 5 VWO.  De opdracht was: vertellen over mijn beeldend proces en het enthousiasmeren om te werken vanuit het gevoel. Was erg leuk om te doen.
12347921_10153053485153239_3962798665099724359_n___________________________________________________________________________Rondleiding gegeven aan leerlingen van de A.G. Bell school in het Stedelijk Museum. Veel enthousiasme vanuit beide kanten. Het is mooi om het Stedelijk ook toegankelijk te maken voor slechthorenden en leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis.
goedvaag___________________________________________________________________________Hartstikke leuk! van mei 2015 t/m augustus 2016 ben ik projectleider van Noordje: www.noordje.nl Noordje is een prachtig initiatief van Saskia Noordhuis voor de kinderen en jongeren uit Amsterdam Noord. Naast kunsteducatie is er nu ook Het Letterkabinet en de Z only Supply Store in Kazerne Z voor schrijfkunst en huiswerkbegeleiding. Dit initiatief is geïnspireerd op de organisatie 826 National in Amerika waarvan Dave Eggers de initiatiefnemer is.noordje___________________________________________________________________________De buit is binnen; de cursus ‘Filosoferen over Kunst’.
filosoferen over kunst